Coronatest Tarieven

Wat is een PCR-test?

De PCR-test (polymerase chain reaction-test) heeft als doel het al dan niet tonen van de aanwezigheid van een stukje genetisch materiaal van het coronavirus (SARS-CoV-2). Deze test wordt afgenomen door een met een wattenstaafje (swab) een ‘uitstrijk’ te nemen van uw neus- en of keelslijm. De PCR-test is vooralsnog de meest gebruikte en meest betrouwbare test voor het coronavirus.

Werking

Op een testlocatie, of bij u aan huis/op locatie, wordt u door een testfaciliteit-medewerker getest op het coronavirus middels een PCR-test. De medewerker neemt dan een met een wattenstaafje een uitstrijk van uw neus- en of keelslijm af. Dit afgenomen materiaal wordt vervolgens ‘op kweek’ gezet in een laboratorium. Indien het virus aanwezig is in uw neus- en/of keelslijm, maakt de test kopietjes van een deel van het coronavirus. Het stuk genetisch materiaal dat het coronavirus kan aantonen wordt in het laboratorium sterk vermenigvuldigd, met als doel het aantonen van de aanwezigheid van het virus. De PCR-test wordt daarom ook wel de vermenigvuldigingstest genoemd. 

Betrouwbaarheid

De PCR-test is de meest betrouwbare test omdat deze een hoge gevoeligheid heeft; de PCR-test toont de aanwezigheid van het virus aan, zelfs bij mensen die weinig virus of weinig virus meer bij zich dragen. De hoge betrouwbaarheid van de PCR-test is de reden dat deze de meest gebruikte test is.

Snelheid

Het vermenigvuldigen van de stukjes genetisch materiaal om de aanwezigheid van het virus in uw slijm aan te tonen kan lang duren. Bij de GGD en in ziekenhuizen kan het 24-48 uur duren voordat een getest persoon zijn/haar uitslag krijgt. Daarom is er een snellere versie van de PCR-test ontwikkeld: de LAMP-test (loop-mediated isothermal amplification test).

LAMP-test

Zowel de PCR-, als de LAMP-test tonen de aanwezigheid van het virus aan door vermenigvuldiging van stukjes genetisch materiaal. Het voordeel van de LAMP-test is dat het vermenigvuldigen van de stukjes genetisch materiaal mogelijk is op één en dezelfde temperatuur. Dit maakt de LAMP-test stukken sneller dan de PCR-test, de laatstgenoemde heeft namelijk schommelingen in temperatuur nodig om de aanwezigheid van het coronavirus aan te kunnen tonen.