Coronatest Tarieven

Wat is een corona-sneltest?

Toen het coronavirus begin 2020 zijn kop opstak in Nederland, was de testcapaciteit en het aantal soorten testen beperkt. De PCR-test was lang de enige manier om het virus op te sporen, maar met de tijd zijn er steeds meer soorten testen beschikbaar geworden.

De PCR-test is wereldwijd nog steeds de meest gebruikte, en als meest betrouwbaar bestempelde test. Een nadeel van de PCR-test is de lange tijd tussen testen en uitslag. Om deze reden wenden consumenten zich steeds vaker tot corona-sneltesten. Zoals de naam al doet vermoeden is de tijd tussen testen en uitslag korter dan bij een PCR-test. Hieronder vindt u een overzicht van de corona-sneltesten beschikbaar bij onze aangesloten testlocaties

Moleculaire sneltesten

Moleculaire sneltesten detecteren, net als de PCR-test, het genetisch materiaal van het coronavirus. Een goed voorbeeld van een moleculaire sneltest is de LAMP-test (Loop mediAted isotherMal amPlicifation) gemaakt door TNO. Deze LAMP-test wordt onder andere in de teststraten van de GGD in Amsterdam gebruikt. Deze test is sneller dan de PCR-test omdat deze minder tussenstappen heeft, en daardoor meteen op de testlocatie geanalyseerd kan worden. De uitslag van deze test is binnen enkele uren bekend (bron: ggd.amsterdam.nl).

Antigeen-sneltesten

Antigeen-sneltesten reageren op bepaalde eiwitten (antigenen) van het coronavirus. Een aantal van deze testen zijn gevalideerd door het RIVM voor mensen met klachten. Niet alle antigeen-sneltesten zijn door het RIVM goedgekeurd voor mensen met klachten, slechts een aantal. Deze test wordt door veel commerciële corona-(snel)testlocaties aangeboden (bron: ggd.amsterdam.nl).

Innovatieve sneltesten

Daarnaast zijn er innovatieve sneltesten die nieuwe manieren gebruiken om het virus aan te tonen. Een voorbeeld van deze innovatieve sneltesten zijn de e-Nose ‘SpiroNose’ van Breathomix. Deze coronatest analyseert de lucht die mensen uitademen, en detecteert de aanwezigheid van en besmetting met  het virus binnen enkele seconden. Bij twijfel van de uitslag van de ademtest volgt een tweede test. De test kan alleen een negatieve uitslag geven, wanneer de uitslag niet negatief is volgt er een PCR-test om te testen of iemand positief is (bron: ggd.amsterdam.nl).